Conversie stuklijsten naar Bewerkingen

Als je in Exact Globe stuklijsten (of recepturen) inricht, dan kun je ervoor kiezen om daarin ook demachinebewerkingen op te nemen.

Dat biedt de mogelijkheid om de capaciteit van het machinepark te bewaken en te plannen (Visual Scheduler) of om de productiemedewerkers via een iPad uren, materialen te laten boeken en bewerkingen gereed te melden (Shop Floor Control).

Niet elk productiebedrijf heeft dat nodig, daarom beschikt Exact Globe over een instelling waarmee het gebruik van bewerkingen in- of uitgeschakeld kan worden.

Maar wat nu als je bent begonnen met die instelling uitgeschakeld en later beslist om toch te gaan plannen op machinebewerkingen?
Door het inschakelen van de genoemde instelling worden de menu’s voor het beheren van stuklijsten en productieorders wel aangepast, maar alle uren en materialen worden aan één algemene bewerking ‘DFOP001’ gekoppeld. Daarna moet je handmatig alle stuklijsten langs om de juiste bewerkingen erin te zetten.
Stom werk, zeker als de bewerkingen al in de vorm van machine-uursoorten in de stuklijst zijn opgenomen (heel gebruikelijk).

Mijn collega Tom van Driel heeft nu een handig klein programma ontwikkeld, dat de stuklijsten automatisch converteert, zodat de bewerkingen waaraan de materialen en uren gekoppeld worden, overeenstemmen met de machine-uursoorten in de stuklijst.

In een praktijksituatie met 27.000 artikelen, waarvan het grootste deel met een stuklijst, heeft dat een enorme tijdwinst opgeleverd: Een handmatige conversie zou maanden werk hebben gekost, maar met deze oplossing was dat binnen 2 uur voor elkaar.
(De feitelijke conversie duurde maar 2 minuten, maar de import van het geconverteerde bestand in Globe duurde 2 uur).

Onze klant kan nu starten met de implementatie van Visual Scheduler en later eventueel Shop Floor Control, twee mooie functies van Exact Globe waarvoor de bewerkingen-optie ingeschakeld moet zijn.

Exact consultant sinds 1998.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.